{ "title": "Çocuklarda Tetanoz Aşısı", "image": "https://www.tetanoz.gen.tr/images/Cocuklarda-Tetanoz-Asisi-26.jpg", "date": "19.01.2024 20:15:49", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "Çocuklarda tetanos aşısı, tetanos, clostridium tetani adındaki sporlu bakterinin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu bakteri toprakta, insan ve hayvanların gastroinstestinal sistemlerinde bulunur. Kirli ve açık yaralar aracılığı ile insana bulaşarak tetanos hastalığına yol açmaktadır. Daha çok derin iğne, bıçak, çivi ile oluşmuş yaraları tercih eder. Ayrıca ameliyatlar, yanıkları, delinme ve çarpma tarzında yaralanmaları, diş enfeksiyonların, orta kulak iltihabını, hayvan ısırıklarını, hamileliği ve düşükleri takiben gelişir. Bakteri bulaştıktan sonra 3-21 gün içinde tetanospazmin denilen toksin salgılaması nedeniyle sinirleri felç etmektedir. Kas spazmlarına yol açarak ölümcül olabilen bir hastalık tablosuna neden olur. Dünya sağlık örgütü 2002 yılında açıkladığı rapora göre dünya genelinde her yıl tetanos nedeniyle 213.000 ölüm olmaktadır. Ölümlerin çoğunun hijyenik koşullarda doğum yapmayan bayanlarda olduğu açıklanmaktadır. Maternal Neonatal tetanos dediğimiz bu durum, tetanosa hastalığına karşı bağışıklığı bulunmayan bayanlarda doğum sırasında mikrobun bulaşması sonucunda oluştuğu bilinmektedir. Tetanos, aşı ile korunabilir hastalıkların başında gelmekte, 1968 yılından beri ülkemizde aşılama çalışmaları devam etmektedir. Doğumdan itibaren bir yaşına kadar üç doz karma aşı şeklinde alınan tetanosa, 18. Ayda ve ilkokul birinci sınıfta pekiştirme dozu olarak devam edilir. Bu sayede ilkokul birinci sınıfta çocuklar beş doz tetanos aşısını almış bulunmaktadır.

Çocuklarda Tetanosdan aşısı koruyucu mudur?

Tetanos hastalığının uzun yıllardır güvenle uygulanan çok etkili olan bir aşısı mevcuttur. Aşı tek başına uygulandığı gibi, difteri, boğmaca, menenjit, çocuk felci gibi aşılarla karma aşı olarak uygulanabilmektedir. Tek doz aşının koruyuculuğu bulunmamaktadır. En az 4 hafta sonra uygulanan ikinci dozla birlikte koruyuculuk %50-%60'lara çıkmakta ancak uzun sürmemektedir. İlk doz aşıdan 6 ay sonra yaptırılan 3. Doz aşı ise %100 koruculuk sağlamaktadır ve bir yıl süresince etkilidir. Bir yıl sonra yapılan 4. Doz aşı ise 3-5 yıl koruma sağlar. Bu süre sonunda yapılan 5. Doz aşıda ise koruyuculuk 10 yıla kadar uzamaktadır.

Çocuklarda tetanos aşısı nasıl uygulanır?

Ülkemizde 1968 senesinden beri difteri ve boğmaca aşısı ile karma aşı olarak uygulama yapılır. 2008 yılından itibaren ise bu karmaya menenjit ve çocuk felci aşıları da eklenerek 5' li karma aşısı şeklinde uygulanır. 2. 4. 6. Ayını dolduran bebeklere 3 doz aşılama, 18. Ayını dolduran çocuklara 4. Doz aşılama ve ilkokul birinci sınıfta 5. Doz, ilkokul 8. Sınıfta ise 6. Doz uygulama şeklinde takip edilmektedir. İlkokul çağı boyunca altı doz aşısını da olmuş bir çocuk 20-30 yaşına kadar bağışıklığını korumaktadır. Tetanos kişiden kişiye bulaşmaz. Aşıyla önlenebilen enfeksiyon hastalıkları arasında kişiden kişiye bulaşmayan tek hastalık olmaktadır. Sonuç olarak son tetanos aşısı uygulaması üzerinden 10 sene geçmiş tüm erişkinlerin tetanos aşısını mutlaka yaptırmaları gerekir. Unutmamak gerekir ki tetanos uzun yıllardır olduğu gibi kapımızda bizi bekleyen, fakir ve zengin ayrımı yapmayan ölümcül bir tehlikedir. Tetanos hastalığından tek korunma yöntemi de aşı olmaktır.
" } ] }