{ "title": "Gebelikte Tetanoz Aşısı Kaçıncı Haftada Yapılır", "image": "https://www.tetanoz.gen.tr/images/timthumb.jpg", "date": "20.01.2024 09:23:39", "author": "fadime kolay", "article": [ { "article": "Hamilelikte tetanos aşısı kaçıncı haftada yapılır, Hamilelikte tetanosdan korunmak için tetanos aşısının doğumdan iki hafta önceden yapılması gerekiyor.

Eğer tetanos aşısı daha önce yapılmadıysa ya da yapılıp yapılmadığı hatırlanmıyorsa doğumdan önce bir ay ara ile iki doz tetanos aşısı yapılır. İlk doz hamilelikte doktora ilk gittiğinizde ve mümkün olan en erken zamanda yapılması gerekir.

Sonraki dozlarda şu şekilde yapılır.

Üçüncü doz: İkinci dozdan en az altı ay sonra ya da sonraki gebelikte yapılır.

Dördüncü doz: Üçüncü dozdan en az bir yıl sonra yapılır ya da sonraki gebelikte yapılır.

Beşinci doz: Dördüncü dozdan sonra yapılır ya da sonraki gebelikte yapılır.

Eğer önceden 1-4 doz tetanos aşısı yapılmışsa doğumdan önce bir doz tetanos aşısı yapılır.

Eğer bebeklik döneminde tetanos aşısı yapılmışsa ve buna dair belge gösterebiliyorsa aşılar bu şekilde yapılır.

Bebeklikte en az üç doz tetanos aşısı yapılmışsa: En az dört hafta ara ile iki doz tetanos aşısı yapılır, en erken bir yıl sonra bir doz tetanos aşısı yapılır.

Çocuklukta dört doz tetanos aşısı yapılmışsa: Bir doz aşı yapılır en az bir yıl sonra bir doz tetanos aşısı daha yapılır.

Okul çağında dört doz tetanos aşısı yapılmışsa: Bir doz aşı yapılır ve en az bir yıl sonra bir doz tetanos aşısı daha yapılır.

Okul çağında beş doz tetanos aşısı yapılmışsa: Bir doz aşı yapılır.

Ergenlikte toplam altı doz tetanos aşısı yapılmışsa başka tetanos aşısı yapmaya gerek yok.

Hamilelikte tetanos aşısı yapılması şart mı?

Hamilelikte tetanos aşısı yaptırmak şart değil ancak her doğum yapacak kadın tetanosa karşı bağışıklığı olması gereklidir. Bundan dolayı gebelikte tetanos aşısı yaptırmak gerekebilir. Asıl ideal olan gebe kalmadan önce bütün aşılarının tamamlanmış olması gerekir. Fakat kimse bunu yapılmadığı için hamilelikte yapmak gerekiyor. Eğer yeteri kadar tetanos aşısı yapılmadıysa o annenin ne kendisi ne de bebeği güvende olur. Tetanos mikrobu bulaşması çok tehlikeli olduğundan dikkat etmek gereklidir. Enfeksiyon, bir yara veya kesilmiş göbek kordonunun bakteri ile teması sonucu oluşur. Bu fakirlik, hijyensiz ortam ve gerekli bakımın yapılamaması, yeterli sağlık hizmeti alamaması tetanos riskini artırır. Eğer bir hanımda tetanos riski olan bir kesik veya yara varsa ve tetanosa karşı bağışıklığı yoksa hemen tetanos aşısı yaptırmasında fayda var. Eğer yara büyük ve yaranın toprak ya da hayvan dışkısıyla teması mümkünse kadının tetanos serumu takılması gerekir.
" } ] }