{ "title": "Gebelikte Tetanoz Aşısı", "image": "https://www.tetanoz.gen.tr/images/gebelikte-tetanoz-asisi.jpg", "date": "20.01.2024 03:32:00", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "
Gebelikte tetanos aşısı, Gebelikte anne ve bebek sağlığını korumak için bazı test ve aşılar yapılır. Yapılması gerekli olan aşılardan birisi de tetanos aşıdır. Tetanos aşısı, diğer aşılardan farklı olarak ömür boyu süren değil, süresi olan aşıdır. Tetanos aşısı içinde canlı mikroorganizma olmadığı için gebelikte rahatlıkla sakıncası olmadan yaptırabilir. Bazı kabakulak, kızamıkçık, su çiçeği, kızamık gibi aşılar gebe halinde iken değil, bebek doğduktan sonra bu aşılar yapılmaktadır. Tetanos aşısının diğer aşılardan bir farkı da budur. Tetanos aşısı anne adayının ve bebeğin doğum esnasında veya doğum sırasında tetanos bakterisini kapma sebebiyle sonucu ölümü varan çok kötü durumları ortadan kaldırmaktadır. Hayatında daha önce hiç tetanos aşısı olmamış anne adayları ve tetanos aşısı yaptı ise bile üzerinden 10 yıl gibi bir süre geçen anne adayları, gebelik durumu olduğunda bebeği ve kendi için bu aşıyı olması gerekir.

Tetanos aşısı yapılmış anne adayında yararlı antikorlar bebeğe de geçerek, bebeğin dünyaya yeni geldiği zaman tetanos hastalığından karşı koruma sağlayacaktır. Tetanos yeni doğan bebeklerde daha sık görülme riski çok yüksektir. Bundan dolayı bilhassa gebelik döneminde tetanos aşısının yapılmasının bir amacı da yeni doğan döneminde bebeğin doğum sırasında veya sonrasında başına gelebilecek tetanos hastalığından korumaktır.

Yeni doğan döneminde bebeğin tetanos hastalığına yakalanmasının birçok nedeni bulunmaktadır. En önemli nedenleri ise doğum esnasında doğumhanenin temiz ve steril olmaması en başta gelen sebeptir. Evde yapılan doğumlarda bu tetanos hastalığına yakalanma riski daha fazla artmaktadır. Diğer önemli neden ise doğum da kullanılan yeteri kadar steril olmayan aletler kullanılması bıçak, makas vb. Bilhassa bebek göbek kordonun kesilme esnasında bu bakterinin kapma olasılığı yüksektir. Yeni doğan tetanosu bebekler de çok tehlikeli durumlar ortaya çıkarmaktadır. Bu tehlikeli durumların önüne geçmek için gebelik döneminde anne adayının kesinlikle tetanos aşısını olması gereklidir. Anne adayı bu aşıyı olduktan sonra, bebek tetanos hastalığına korunmuş demektir. Daha sonraki dönemler de bebek tetanos aşısı olduğu için, üçlü aşı adı verilen boğmaca, difter ve tetanos aşıları karışımını da olabilmektedir. Bu aşıların yapılma amacı ise bebeğin hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirmesi adına yapılan bu aşılardır.

Gebelikte tetanos aşısının yapılması için herhangi bir zamanı ya da beklenilecek bir süresi normalde yoktur. Ancak uzmanlar göre tetanos aşısı 3. Ay sonunda yapılması anne ve bebek için daha etkili olacağı dönemler olarak bildirilmiştir. Ancak kesin ve kesin bu zamanı beklenilecek diye bir kaide yoktur. Anne adayı bu aşıyı yaptırmak için istediği zaman doktoruna başvurması yeterlidir. Zaten doktor yapılması gerekli olan test ve aşılarının bir takvimini hazırlar ve anne adayına ona göre bilgilendirir.

Gebelikten önce anne adayı tetanos aşısını tam anlamıyla yapılmış ise veya en son yapılan tetanos aşısı üzerinden 10 yıldan daha az bir zaman geçmiş ise gebelik sonrasında da tekrar tetanos aşısını olmasına gerek yoktur. Gebelik öncesi tam anlamı ile tetanos aşısını olmuş ve üzerinden 10 yıl geçip, geçmediği hakkında tam olarak bilgisi olmayan bir anne adayı, gebeliğin 5-6. Ayında birer ay arayla tekrar 2 sefer aşı yaptırabilirler. Daha sonraki aşı ise bir 6 aylık dilimi bekledikten sonra tekrar bir doz daha yaptırılır. Bu süreçten sonra 1 er yıl arayla tekrar, birer doz şeklinde alınmaya devam edilir.

Gebelik dönemi içerisinde anne adayına herhangi kirli bir metaryel batması veya bölgede bir şekilde kanama gerçekleşmesi halinde, hastalık kapma ile karşılaşılır bu riskli durumda aşı uygulaması ile tetanos immunglobulin yapılabilir.
" } ] }