{ "title": "Gebelikte Tetanoz Aşısının Yan Etkileri", "image": "https://www.tetanoz.gen.tr/images/bebelikte-tanoz-asisinin-yan-etkileri.jpg", "date": "19.01.2024 08:19:58", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Gebelikte tetanos aşısının yan etkileri, gebelikte yapılması sakıncalı olan aşılar canlı organizma içerenlerdir. Bu nedenle camlı organizma içermeyen tetanos aşısı gebelikte yapılabilir. Bu yüzden gebelikte tetanos aşısının yan etkileri herkeste görülebilecek olanlardır. Gebelikten önce tetanos aşısı olan kadınlarda aşı 10 yıl süreyle koruma sağlayacağından yeniden yapılmasına gerek yoktur. Tetanos aşısı olmayan ya da aşının bağışıklık süresi dolanlar, gebelikte tetanos aşısı yaptırabilir. Bu uzmanlar tarafından da önerilmektedir.

Tetanos aşısı olan gebe kadınlarda oluşan antikorlar anne karnında bulunan bebeğe de geçer. Böylece yeni doğan döneminde bebekler tetanosa karşı bağışıklık kazanmış olur. Ancak gebelikte tetanos aşısı yapılırken, gebeliğin ilk üç ayı içinde yapılmamalıdır. Genellikle 5 ve 6. Aylık gebelikte tetanos aşısının yapılması uygundur. İki doz şeklinde uygulanan aşı sayesinde, bu hastalıktan korunmak mümkün olur. Tek dozun koruyuculuğu olmaz. Bu şekilde gebelikte 2 doz aşı olunursa, tetanos hastalığından 1-3 yıl korunma sağlanır. Daha uzun korunma istenirse, ikinci dozdan sonra 6. Ayda 3. Doz uygulanmalıdır. Bundan bir yıl sonra 4. Doz yapılmalı, bir yıl sonra da 5. Doz aşı yapılmalıdır. Bu sayede 10 yıllık korunma sağlanmış olur.

Gebelikte tetanos aşısının yan etkileri nelerdir?

Gebelikte bu aşının yan etkileri, belirttiğimiz gibi normal zamanlarda oluşan etkilerden farklı değildir. Bu yan etkiler ise;

Enjeksiyon yerinde ağrı olması: Aşının yapılmasından sonra 1 gün kadar iğne yerinde acı, ağrı, uyuşukluk gibi etkiler olabilir. Bu etkiler en fazla bir gün süreyle devam eder.

Ateş olması: Tetanos aşısının hedefi vücuda verilen zayıflatılmış tetanos virüslerinin vücut tarafından yok edilmesiyle, bağışıklık sisteminin bu virüslere karşı güçlenmesi amaçlanır. Aynı zamanda vücutta antikor üretimi olur. Bu nedenle tetanos aşısından sonra ateş görülebilir. Bu durumda gebe kadınların doktorun önereceği ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçları kullanması uygundur. Ancak bilinçsizce ilaç alınmamalıdır.

Ciltte kızarıklık: Özellikle cildi hassas olan kişilerde yapılan enjeksiyon sonrasında kızarıklık oluşabilir. Bunun sebebi subkutan dokuda zedelenme olması ya da aşı yapılırken meydana gelen bir enfeksiyon olabilir. Eğer 2 gün içinde ciltteki kızarıklık geçmezse, mutlaka doktora gidilmelidir.

Aşırı advers etkiler: Nadiren tetanos aşısı geçici kasılma, kramp gibi etkiler yapabilir. Bu durumda hemen doktora gidilmelidir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf kişilerde daha fazla görülebilir.

Gebelikte tetanos aşısının yan etkileri görüldüğü gibi herkeste olabilecek yan etkilerin dışına çıkmaz. Bu nedenle gebe kadınlar bu aşıyı güvenle yaptırabilir.
" } ] }