{ "title": "Gebelikte Tetanoz", "image": "https://www.tetanoz.gen.tr/images/Gebelikte-Tetanoz-61.jpg", "date": "20.01.2024 03:27:16", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "Gebelikte tetanos; Hamilelikte yapılabilecek aşılardan birisi tetanos aşısıdır. Kızamık, kızamıkçık, kabakulak, su çiçeği gibi aşılar canlı aşılardır. Bu canlı aşıların hamilelikte yapılması sakıncalı olmaktadır. Ancak tetanos aşısı canlı mikroorganizma içermediğinden dolayı, hamilelikte güvenle yapılabilecek bir aşıdır. Difteri tetanos aşısı, inaktif tetanos ve difteri toksinlerinden pürifiye edilerek hazırlanmış bir toksoid aşıdır. Daha önce tetanos aşısı hiç olmamış ya da aşı yapılmasının üzerinden on yıldan fazla süre geçmiş olan hamilelere tetanos aşısı yapılması önerilmektedir.

Tetanos aşısı yapılan anne adayında oluşan antikorlar, bebeğe de geçmektedir. Bebeği yenidoğan döneminde oluşabilecek tetanos hastalığına karşı koruma sağlamaktadır. Hamilelikte yapılmasının nedeni, bebeği de yenidoğan tetanosundan korumaktadır. Bebeğin doğum esnasında kordonun (Evde gerçekleşen doğumlarda) hijyen (Steril) olmayan bir aletle, bıçakla v. B. Kesilmesi sonucunda bebekte tetanos gelişebilir. Yenidoğan döneminde bebekte gelişecek tetanos çok yüksek oranda ölümcül olabilir. Bunun önlenmesi için bu aşı çok önemli olmaktadır. Doğumdan sonra yenidoğan bebeğe DTB (Difteri, tetanos, boğmaca) aşısı, üçlü aşı yapılır ve tetanosa karşı bağışıklık kazanılmış olur. Daha sonra tetanos aşısının on yılda bir tekrarı yapılmalıdır. Aksi takdirde aşının bağışıklığı koruması etkisiz kalır.

Gebelikte tetanos aşısı ne zaman ve kaç kere yapılmalıdır

Tetanos aşısı hamilelikte her dönemde yapılabilir, fakat sıklıkla 3. Ay bittikten sonra yapılması tercih edilmektedir. Eğer daha önce tetanos aşıları tam olarak yapılmışsa ve son aşılamanın üzerinden on yıldan az süre geçmişse gebelik esnasında yapılması gerekmez. Daha önce aşılamalar tam yapılmadıysa veya son aşının üzerinden on yıldan fazla bir zaman geçmişse, hamilelikte (5 ve 6. Aylar genellikle) bir ay arayla toplamda iki kere aşı yapılır. İkinci aşıdan altı ay sonra bir doz daha tetanos aşısı anneye yapılır. Bazı uygulamalarda bu aşıdan bir sene sonra bir doz daha ve bir sene sonra bir doz daha yapılarak toplam beş doz tamamlanmalıdır.

Hamilelik sırasında kirli ve steril olmayan, bir metal ile kesik veya batma gibi tetanos açısından riskli bir durumla karşı karşıya kalınması durumunda, aşı ile tetanos immunglobulinde yapılabilir.

Hiç aşılanmamış hamilelerin en az iki dozda Td aşısı olmaları sağlanmalıdır. İkinci doz doğumdan en az iki hafta önce tamamlanması gerekmektedir. Yeteri kadar süre sağlanamadıysa tek doz Td almış gebenin ve bebeğinin tetanos hastalığı açısından risk altında olduğu dikkate alınması gereklidir. Temiz bir doğum şartlarının sağlanması ve bebeğin göbek bakımının doğru yapılması çok da önem kazanmaktadır.

Hamilelikte difteri-tetanos- boğmaca (DTB) aşısı yapılır mı?

Difteri, tetanos ve boğmaca, üçlü aşısında bulunan boğmaca aşısı da tıpkı tetanos ve difteri aşısı gibi toksoid olarak üretilmiştir. Yani canlı mikroorganizma içermez. Bu nedenle gebelerde uygulanmasında bir sakınca olmaz, ancak rutinde uygulanmaz. Sadece boğmaca enfeksiyonu riskinin arttığı durumlarda yapılması önerilmektedir.
" } ] }