{ "title": "Hamilelikte Tetanoz Aşısı", "image": "https://www.tetanoz.gen.tr/images/hamilelikte-tetanoz-asisi.jpg", "date": "19.01.2024 15:24:17", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "Hamilelikte tetanos aşısı, Hamilelikte anne ve bebek sağlığı için yapılan aşılardan birisi de tetanos aşısıdır. Hamilelikte yapılan bazı aşılar çok zararlı olabilmektedir. Bu aşılar kabakulak, kızamık, kızamıkçık, su çiçeği aşıları gebelikte yapılması sakıncalı olan aşılardır. Ancak tetanos aşısı canlı mikroorganizma içermediği için gebelikte güvenle yapılacak bir aşıdır. Difteri tetanos aşısı toksoid aşıdır. Doğunca ve doğduktan sonra tetanos aşısı hiç olmamış veya aşı yapılmış ve üzerinden 10 yıldan daha fazla süre geçmiş olan anne adaylarına tetanos aşısı yapılması şiddetle tavsiye edilir.

Tetanos aşısı yapılmış anne adayında, aşının sebebi ile oluşan antikorlar bebeğe de geçerek, bebeği yeni doğan aşamasında oluşabilecek tetanos hastalığına karşı etkin koruma sağlar. Hamilelikte yapılmasının nedeni ise bebeği yeni doğan aşamasında oluşan tetanosun önüne geçmektir. Özellikle bebeğin doğum esnasında bebek kordonunun, bilhassa evde yapılan doğumlarda steril ve temiz olmayan bir aletle, bıçakla, makasla kesilmesi sonucunda bebekte tetanos hastalığı riski artabilir. Yeni doğan aşamasında bebekte oluşabilecek tetanos büyük oranda ölümcül olabilmektedir. Bundan dolayı bu hastalığın önlenmesi bakımından aşı çok önemlidir. Doğumdan sonraki aşı ise bebeğe difteri, tetanos, boğmaca şeklinde üçlü aşı yapılmakta ve tetanos hastalığına karşı bağışıklık sağlanmış olur. Daha sonraki zamanlarda ise kendimizin de dahil olmak üzere çocuğumuza 10 yıl sonra tetanos aşısını tekrar yinelemek gerekmektedir. Çevrenizde daha önce hiç tetanos aşısı yapılmamış olanlar varsa, uyarabilirsiniz.

Tetanos aşısı yapılma zamanı ise gebeliğin her dönemde yapılabilir, ancak genellikle 3. Ayın bitiminden sonraki zamanda yapılması tercih edilir.

Eğer daha önce hiç tetanos aşısı tam olarak yapılmışsa ve son yapılan aşılamanın üzerinden 10 yıldan az süre geçmişse gebelik sırasında bu aşılama yapılması gerekmemektedir.

Daha önce yapılan aşılamalar tam yapılmamışsa veya son yapılan aşının üzerinden 10 yıldan fazla gibi bir süre geçmiş ise gebelikte 1 ay arayla toplam iki kere aşı yapılır. Bu aşılar genellikle 5-6 ayda yapılmaktadır. İkinci aşıdan 6 aylık zamandan sonra bir doz daha aşı anneye de yapılır. Bazı uygulamalarda ise bu aşıdan 12 ay sonra bir doz daha ve daha 12 aylık zaman sonrası bir doz daha yapılarak toplam 5 doz tetanos aşısı yapılmış olmaktadır.

Bir başka durumda ise hamilelik zamanlarında kirli bir demir veya metal ile kesilme, delinme veya batma gibi durumlar sonrası tetanos açısından riskli bir durumla yüz yüze kalınması durumunda tetanos immunglobulin de yapılır ve daha etkin koruma sağlar.

Hiç aşı yapılmamış anne adaylarının en az iki doz tetanos aşısı almaları sağlanması gerekmektedir. İkinci doz ise doğumdan en az 15 gün önce yapılmalıdır. Yeterli süre sağlanmazsa anne adayı ve bebeğinin tetanos hastalığı açısından büyük risk altında olduğu dikkate alınmalıdır. Temiz ve steril doğum şartlarının sağlanması ve bebeğin kordon ve göbek bakımının doğru yapılması hastalığın oluşumunu önlenmesi açısından çok önem kazanmaktadır.

Gebelikte uygulanan Tetanos-Difteri (Td) aşı şeması

Doz sayısıUygulama zamanıKoruma süresi.

Td 1
Gebeliğin 4. Ayında-İlk karşılaşmada.

Yok.

Td 2
Td 1'den en az 4 hafta sonra.

1-3 yıl.

Td 3
Td 2'den en az 6 ay sonra.

5 yıl.

Td 4
Td 3'ten en az 1 yıl sonra ya da bir sonraki gebelikte.

10 yıl.

Td 5
Td 4'ten en az 1 yıl sonra ya da bir sonraki gebelikte.

Doğurganlık çağı boyunca.

Hamilelikte difteri-tetanos-boğmaca (DTB) aşısı yapılabilir mi?

Difteri tetanos boğmaca aşısında bulunan boğmaca aşısı da aynen tetanos ve difteri gibi toksoid olarak üretilmiştir (Pertussis toksini) yani canlı bakteri içermez. Bu nedenle hamilelerde uygulanmasında bir sakınca yoktur ancak rutinde uygulanamaz. Sadece boğmaca enfeksiyonu riskinin arttığı durumlarda yapılması önerilir.
" } ] }