{ "title": "Tetanoz Aşısı Ağrısı", "image": "https://www.tetanoz.gen.tr/images/tetanoz-asisi-agrisi.jpg", "date": "21.01.2024 04:39:40", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Tetanos Aşısı Ağrısı, Kıymetli okuyucularımız! bu yazımız da sizlere sunmak üzere değineceğimiz konu birçok kişinin merak ettiği tetanos aşısı ağrısı olacaktır. Tetanos aşısı, tetanos hastalığından korunma yöntemidir. Kırsal kesimlerde oldukça etkili bir biçimde devam ettirilen zorunlu aşı uygulamasıyla denetim altına alınmıştır. Özellikle çocukların korkulu rüyası olarak bilinen tetanos aşısı, karın içi enjeksiyon şeklinde uygulanan, bakteri toksinleri içeren bir aşıdır. Tetanos aşısının ağrı veya acı yapıp yapmadığı durumlarda hem çocuklar hem yetişkin kişiler tarafından merak edilen bir konudur. Genelde koruyuculuğunu bünyeden bünyeye göre bağışıklık sistemiyle alakalı olarak değişebileceğinden dolayı bu aşı koldan yapılan bir enjeksiyondur ve diğer aşılar gibi yapıldığı bölge kas içine verilen tetanos ilacı kastan diğer vücut ekstremitlerine dağılırken yavaş bir şekilde ilerlediği için aşı yapılan bölgede birkaç saatliğine hafif ağrı ve acı gözlenebilmektedir. Tetanos aşısı olduğunuz gün dinlenmeniz sizin için oldukça faydalı olacaktır. Bu yapılan aşının yapısı gereği bir kere vurulup ömür boyu koruyan aşılardan değildir. Tetanos aşısı yaklaşık beş yıl veya en fazla on yıl koruyuculuğu vardır. Bu nedenle beş yılda bir tetanos aşısının tekrarlanması gerekmektedir. Tetanosun tedavisi olmadığından dolayı erken müdahale çok önemlidir.

Uygulaması Şöyledir; Tetanos aşısı her insana farklı dönemlerde ve farklı periyotlarla uygulanmaktadır. Tetanos vücuda paslı metal ve çivilerden geçen bu bakteriler vücuda girdiğinde, beyinde bazı sinirlere yerleşmeye başlar ve organizmanın 7-15 gün süren kuluçka döneminin ardından, ilk önce çene kaslarında ağrılı kas kasılmaları ve çene kilitlenmesi halinde bütün vücuda yayılmaya başlar. Böylece tetanos kas spazmlarına neden olur. Şayet solunum kaslarına ilerleyecek olursa ölümcül hastalık oranı meydana gelir. Yani doku bütünlüğünü bozan herhangi şeyler için tetanos aşısı yapılmaktadır. Bu durumlarda mümkün olan en kısa sürede ilk doz yapılır. İlk doz verildikten bir ay sonra ikinci doz yapılır. İkinci doz yapıldıktan altı ay sonra da üçüncü doz yapılır. Bu üçüncü dozun yeterli koruyuculuğu sağlamaktadır. Ancak üçüncü dozu aldıktan tam bir yıl sonra dördüncü doz ve daha sonraki yılda beşinci dozu yapılmaktadır. Aşı olduktan sonra baş ağrısı ve çeşitli belirtiler görülmektedir. Bunun sebebi ise vücudun almış olduğu aşıda bulunan zayıflatılmış mikroplara karşı bağışıklık kazanmaya çalışmasından kaynaklanmaktadır. Bu sebeple geçmişinde aşılanmamış ya da düzenli aşı olmamış kişilerin tetanos bağışıklığı için gerekli olan aşılama tablosunu takip etmek ve sonrasında on yılda bir hatırlatıcı doz aşı olmaları tavsiye edilmektedir. Tetanos aşısında yan etkiler olarak dördüncü ve beşinci doz uygulandığında genel olarak her geçen gün iyileşme ve düzelme görülmektedir.
" } ] }