{ "title": "Tetanoz Aşısı Ateş Yaparmı", "image": "https://www.tetanoz.gen.tr/images/tetanoz-asisi-ates-yaparmi(1).jpg", "date": "19.01.2024 16:43:45", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
Tetanos Aşısı Ateş Yaparmı, tetenoza karşın olarak tetanos immunglobülin ilaçlar aralarında yer alan çeşitli tetanos aşıları yer almaktadır. Bu aşılar tetanosun profilaktik tedavisini sağlamak için aşı formunda uygulanmaktadırlar. Ancak bu aşıyı yaptırmak talep eden kişiler tetanos aşısı yan tesirleri nelerdir? Gebelikte, yetişkinlerde, çocuklarda ne çeşit yan tesirlere sebep olmaktadır diye heyecan etmektedirler. Bu makalemizde tetanos aşısının mümkün yan tesirlerine ve gebelik çağında yapılmış bulunan tetanos aşısının rastgele bir yan tesiri bulunup bulunmadığına değineceğiz. İğne yapıldıktan ardından kolunuzda bir gün müddetle ağrı, acı ve uyuşma duygusu oluşabilmektedir. Bu derinizin duyarlı dokusunda batan iğnenin meydana getirdiği yaralanmadan meydana gelen bir vaziyettir. Belli Bir Süre olarak birkaç saat ya da en çok 24 sürebilmektedir.

Tetanos aşısı vücuda enjekte edilen zayıf tetanos virüslerinin bedende yok edilerek bağısıklık sisteminin güçlenmesini basit almaktadır. Bağışıklık sistemi aşı sayesinde güçlendirilirken bununla birlikte bedende yoğun antikor üretimi olmaktadır. Bu üretim amacıyla de ateş vb. Çeşitli tetanos aşısı yan tesirleri görülebilmektedir. Ateş görüldüğü zaman novalgin ya da aspirin benzeri hafif ağrı kesici ve ateş düşürücüler kullanabilirsiniz ancak ilaç kullanmasanız da 12 saat kadar bir zaman ateş son bulabilmektedir. Bir Sürü istisnai olarak ateşin fazla yükseldiği vaziyetlerde hastaneye gidebilirsiniz. Cilt dokusu fazla derecede duyarlı bulunan kişilerde enjeksiyon sonrasında deride kızarıklık bulguları görülebilmektedir. Bu kızarıklıklar subkutan dokunun zedelenmesi neticesi ya da aşılama işleminden ardından oluşabilek rastgele bir enfeksiyondan ötürü meydana gelebilir. Meydana Gelen kızarıklık 2 gün arasında geçmediği halde bir doktora görünmeniz öneri edilmektedir.

Gebelik çağının 4. Ayı içinde ilk tetanos aşısı yapılmaktadır. Sonrasında en az 1 ay geçtikten ardından 2. Doz, sonrasında 6 ay ardından 3. Doz tetanos aşısı yapılır. Bu aşının yapılma sebebi annenin ve bebeğin clostridium tetani bakterisine karşın savunmasını sağlamaktır. Bu sığınma sağlanmadığı halde hem anne hem de bebek mümkün bir tetanos belirtisinde fazla derecede berbat neticelerle karşılaşabilmektedir. Gebelik çağında tetanos aşısı yan tesirleri yukarıda belirttiğimiz yan etkilerle bir fark yoktur. Annelerin gönlü rahat bir biçimde tetanos aşısı olması tüm hekimler aracılığıyla önerilmektedir. Baytet 1 ml olarak yapılan tetanos aşısı çocuk felci, kabakulak, kızamık, kızıl vb. Çeşitli aşı türleriyle etkileşime girebilmekte ve çeşitli yan tesirlere sebep olabilmektedir. Bu nedenle tetanos aşısı olduktan ardından riskli yan etkilerle karşılaşmamak için 3 ay süresince bu aşıların yapılmaması ya da hastane ortamında kontrollü bir biçimde gözetim altında yapılması gerekmektedir. Tetanos aşısı DBT aşısı denen difteri, tetanos ve boğmaca üçlüsü halinde uygulanabilmektedir. Ancak bu aşı ilk kez yapıldığı çocukta fazla derecede yan tesirlere sebep olursa şüphesiz tekrar yapılmaz. Tetanos aşısı boğmaca hastalığı yaşamakta bulunan çocuklara ve bireylere yapılmaz çünkü bu kişilerde kasılmalara sebep olarak riskli ölümcül yan tesirlere sebep olabilmektedir. Boğmaca aşısı yapılmış bulunan bir çocukta fazla yüksek ateş görüldüğü vaziyetlerde tetanos aşısı uygulanmaz, aynı biçimde tetanos aşısı bulunan bir çocukta fazla yüksek ateş görüldüğünde de tetanos aşısı riskli yan tesirleri oluşturabilir düşüncesiyle yapılmaz.
" } ] }