{ "title": "Tetanoz Aşısı Kaç Doz Yapılır", "image": "https://www.tetanoz.gen.tr/images/Tetanoz-Asisi-Kac-Doz-Yapilir-58.jpg", "date": "19.01.2024 14:08:54", "author": "Nuray sağır", "article": [ { "article": "Tetanos Aşısı Kaç Doz Yapılır, Tetanos aşısı kaç doz yapılır, tetanos aşısı Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği dozlarda hamilelerde, bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde olmak üzere dozları ayarlanmaktadır. Tetanos aşısı kaç doz yapılır, bebeklere doğumdan itibaren tetanos aşısı yapılmaktadır. Tetanos aşısı kaç doz yapılır, çocuklarda on altıncı ayından itibaren uygulanan dozlardır. Tetanos aşısı kaç doz yapılır, hamile olanlarda belirli dozlarda yapılmaktadır. Tetanos aşısı kaç doz yapılır, tetanos aşısı kas içine yapılan aşıdır. Tetanos aşısı kaç doz yapılır, tetanos aşısı tetanos hastalığından korunmak için yapılan aşıdır. Tetanos aşısı kaç doz yapılır, kati bir sonuç almak için 5 doz yapılmaktadır.

Bebeklerde Tetanos Aşısı Nasıl Yapılır?

Bebeklerde tetanos aşısı 3 doz olarak yapılır. Bebeklerde ilk olarak ikinci ayında, sonrasında üçüncü ayında ve son olarak dördüncü ayında son doz yapılarak sonlandırılır. Bebeklere omuz kasına uygulanan bir aşıdır.

Çocuklarda Tetanos Aşısı Nasıl Yapılır?

Çocuklarda tetanos aşısı bebeklik dönemindeki aşılar tamamlandıktan sonra ilk olarak 16 aylıkken vurulur. Sonra diğer aşısı yedinci yaşını doldurması ile çocukluk dönemindeki son aşısı da 14 yaşında vurarak tetanos aşısı tamamlanır. Omuz kasından uygulanır.

Yetişkinlerde Tetanos Aşısı Nasıl Yapılır?

Yetişkinlerde tetanos aşısı genel olarak çocukluk döneminde vurulan son aşıdan sonra 5-10 yılda bir tekrarlamak gerekmektedir.

Hamilelerde Tetanos Aşısı Nasıl Yapılır?

Hamilelerde tetanos aşısı hamilelerde uygulanması gereken önemli bir aşıdır. 2 doz olmak üzere iki defa uygulanmaktadır. İlk doz hamileliğin ilk 4. Ayında yapılır. İkinci doz yedinci ayda yapılabilir. Aşının uygulanması ile yenidoğanın tetanos olma riski en az seviyeye düşürülmüş olur.

Tetanos Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Aşı yapılan yerde ağrı, şişkinlikler, hassasiyet, kızarıklık, halsizlik, Ateş, yorgunluk, iştahsızlık, ishal görülebilmektedir. Aşının yan etkileri yaklaşık olarak 3 veya 6 gün sürebilmektedir. Daha sonra kendiliğinden geçmektedir.

Tetanos Aşısının Uygulanmaması Gereken Durumlar

Tetanos aşısı ilk defa uygulandıktan sonra kişide alerjik reaksiyonlar gelişmişse diğer dozlar uygulanmaz. Çocuklarda koma hali yaşanırsa diğer dozlar uygulanmaz. Çocuklarda 41 derecenin üzerinde ateş oluşursa aşı yarıda kesilir. İlk aşı yapıldıktan iki gün sonra şok gibi bir durum yaşanırsa aşı yarıda kesilir. Aşı yapıldıktan sonra çocuklarda ve bebeklerde 3 saatte ağlama olur ise aşı kesilir. Ateşli hastalık geçiren çocuklarda tetanos aşısı vurulmaz.

" } ] }