{ "title": "Tetanoz Aşısı Kaç Saat İçinde Yapılmalı", "image": "https://www.tetanoz.gen.tr/images/Tetanoz-Asisi-Kac-Saat-Icinde-Yapilmali-12.jpg", "date": "21.01.2024 13:23:08", "author": "Erkan Umut Mergen", "article": [ { "article": "Tetanos aşısı kaç saat içinde yapılmalı sorusu yaranın yerine ve durumuna, kişinin tetanos profilaksisi durumuna, yaraya ilk müdahale şekline göre değişmekle beraber ilk 36 saat içerisinde aşılama işleminin yapılması dünya sağlık örgütü tarafından tavsiye edilmektedir.

Tetanos toprakta yaşayan anaerob bir bakterinin yol açtığı hastalıktır. Tetanosa yol açan bakterinin kendisi değil, çıkarttığı artıklardır. Bu yüzden bakterinin vücuda girdikten sonra kuluçka süresinin sonuna kadar mutlaka koruyucu aşılama yapılmalıdır. Özellikle toprakta yaşayan bakteriler derideki küçük sıyrık ve yaralardan vücuda girebilmektedir. Tetanosa sebep olan bakterinin kuluçka süresi 2-12 gün arasındadır. Tetanos hastalığının kesin bir tedavisi olmamakla birlikte hastaların %80'e yakını tedavi olabilmektedir. Tetanos hastalığında ölüm oranı yüzde 20 civarındadır. Hastanın kaslarında kemiklerini bile kırabilecek güçte kasılmalar meydana getirerek hastanın acı içerisinde ölmesine sebep olabilir.

Tetanos aşısı tetanosa neden olan bakterinin ölü halinin veya sadece hücre duvarlarının insan vücuduna enjekte edilerek vücudun tetanosa neden olan bakteriye karşı direnç geliştirmesini sağlayan bir aşıdır. Genellikle aşılama işlemi virüs veya bakteri vücuda girmeden önce yapılıyor olsa da Tetanos, Kuduz gibi hastalıkların kuluçka sürelerinin uzun olması sebebiyle hastalık nedeni virüs ve bakteriler vücuda girdikten sonra kısa süre içerisinde yapılan aşılamalarda başarılı olmaktadır. Başarılı bir tetanos aşılaması toplam 5 dozdan oluşur. Bu aşılardan ilki vurulduktan bir ay sonra ikinci doz, altı ay sonra üçüncü doz, bir sene sonra dördüncü doz, iki sene sonra ise beşinci doz aşı vurularak aşılama tamamlanır. Tetanos aşısı inaktif (Ölü) bir aşı olduğundan diğer aşılarla beraber uygulanabilir, hamilelerde ve çocuklarda da güvenle kullanılabilir.

Tetanos aşısı kaç saat içinde yapılmalı? Eğer kişi son on yıl içerisinde beş doz tetanos aşılaması yaptıysa yaralanma durumunda tekrar tetanos aşısı olmasına gerek yoktur. Son aşının üzerinden on yıldan daha uzun zaman geçmişse veya hiç aşılanmamışsa ilk 36 saat içerisinde bir sağlık kurumuna müracaat edilerek tetanos aşısı vurulması gerekmektedir. Hastalığın kuluçka süresi 2-12 gün arası olduğundan yaralanmadan iki gün sonra aşı için sağlık merkezine başvurulduğunda risk alınmayarak tetanos immunoglobulini yapılmaktadır. Tetanos aşısının riski bulunmazken immunoglobulinin anaflaktik şok dahil bazı riskleri bulunmaktadır. Tetanos aşısı devlet tarafından ücretsiz yapılan bir aşıdır ve hemen hemen her sağlık kuruluşunda uygulanmaktadır.

Büyük yaralarda ve hayvan ısırıklarında hastane personeli tarafından dikiş atılmadan önce veya sonra tetanos aşısı rutin olarak yapıldığından günümüzde tetanos mikrobu kişinin kendi kendisine müdahalede bulunduğu küçük yaralardan bulaşmaktadır. Bu yüzden herhangi bir kesik ve sıyrık durumunda tetanos aşısı kaç saat içerisinde yapılmalı diye düşünmeden en kısa süre içerisinde bir sağlık merkezine başvurarak ücretsiz aşının olunması gerekmektedir.

" } ] }