{ "title": "Tetanoz Aşısı Nasıl Yapılır", "image": "https://www.tetanoz.gen.tr/images/tetanoz-asisi-nasil-yapilir.jpg", "date": "20.01.2024 16:09:31", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Tetanos Aşısı Nasıl Yapılır; Tetanos aşısı, genel olarak ülkemizde sağlık bakanlığı tarafından yaptırılması zorunlu olan aşı türündendir. Tetanos aşısı, içeriği bakımından ele alındığında içeriğinde ölü olarak mikroplar barındırır. Yani tetanos aşısı yaptırılarak, vücudun ileri zamanlarda tetanos hastalıkları gibi ciddi rahatsızlıklara karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Hiçbir zararı olmayan bu ölü mikroplara karşı vücut çok daha önceden tanığından ileri dönemlerde böyle bir durum ile karşılaştığında vücut kendi kendini koruyabilecektir. Fakat Tetanos aşısı vurulma şekli ve yeri olarak diğer aşı türlerinden farklıdır. Belirtmek gerekirse her aşı türünün saklama şartından tutunda, taşıma yani kargosuna kadar farklı işlemler yapılmaktadır. Bundan dolayı, tetanos aşısının da içeriği bakımından vurulma bölgesi ise sağ veya sol omuzlardan yapılmaktadır. Omuzlarda bulunan kas sisteminden kaynaklı olarak başka bölgelere yapılması uygun görülmemiştir. Omuzlarda delta kası olarak ifade edilen kas yapısından dolayı, enjekte edilen ölü mikropların direkt olarak vücuda dağılması ve bağışıklık sisteminin bu mikropları daha iyi tanıması bakımından omuzlarda yapılması öngörülmektedir. Aynı zamanda belirtmek gerekirse tetanos aşısı bir kereye mahsus değildir. Tetanos aşısı ile enjekte edilen dozun koruma süresi maksimum 10 yıla kadar fayda sağlamaktadır. Bundan dolayı, her yaş grubunda farklı zaman dilimlerinde yapılmaktadır.

Bebeklerde Tetanos Aşısı Nasıl Yapılır?

Bebeklerde tetanos aşıları üç doz olarak verilir. Yani bebeklerde ilk olarak 2. Ayında ve sonrasında 3. Ayında ve son olarak 4 ayında son dozu da yapılarak sonlandırılır ve çok ağrıtmasına rağmen bebeklere de aynı şekilde omuzlardan yapılır.

Çocuklarda Tetanos Aşısı Nasıl Yapılır?

Çocuklarda tetanos aşısı bebeklik döneminde aşıları tamamladıktan sonra ilk olarak 16. Aylık iken vurulduktan sonra diğer aşısını 7. Yaşını doldurması ile çocukluk dönemindeki son aşısını ise 14. Yaşında vurarak tetanos aşısı serüvenini tamamlar.

Yetişkin Bireylerde Tetanos Aşısı Nasıl Yapılır?

Yetişkin bireylerde tetanos aşısı genel olarak çocukluk döneminde vurulan son aşı ile periyodik bir şekilde 5 ile 10 yılda bir tekrarlanarak yapılmaktadır. Bu süreçleri takibi için periyodik tablo olarak aşı vurduğunuz kurumlar yanınızda bulundurmanız amacıyla vereceklerdir.

Hamilelerde Tetanos Aşısı Nasıl Yapılır?

Hamilelerde tetanos aşısı aynı şekilde vurulması gereken dönemdir. İki doz olmak üzere iki defa vurulmaktadır. İdeal süreçlerini aşıyı vurdurduğunuz sağlık kuruluşları sizler için belirleyecektir.

Tetanos Aşısı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Yan Etkileri Nelerdir?

Tetanos aşısı sonrası dikkat etmeniz gereken en önemli husus yaptırmış olduğunuz aşının ömürlük olmadığını ve mutlaka aşı yaptırdığınız kurum tarafından belirtilen periyodik tabloda diğer aşıyı mutlaka yaptırmanız gerektiğini unutmamalısınız. Ayrıca tetanos aşısı vurdurmadan önce herhangi bir alerjiniz var ise mutlaka belirtmeniz gerekmektedir. Tetanos aşısı sonrası oluşabilecek yan etkiler ise genel olarak çok fazla uzun sürmemek kaydı ile bir ile altı güne kadar vurmuş olduğunuz kolda ağrılar meydana gelebilmektedir. Fakat oluşan bu ağrılar ilk günden itibaren azarak maksimum altıncı günün sonunda son bulmaktadır. Kollarda ağrı ile şişkinliklerde meydana gelebilmektedir. Bu şişkinlikler kişiden kişiye değişmektedir. Kiminde yalnızca aşının vurulduğu kısımda şişkinlikler meydana gelmekte iken kimilerinde kolun tamamında şişkinlikler meydana gelebilmektedir. Bu şişkinlikler ağrılara göre daha kısa sürede maksimum iki gün içinde geçebilmektedir. Belirtmiş olduğumuz sürecin dışında devam ettiği takdirde mutlaka en yakın hastaneye başvurmalısınız.
" } ] }