{ "title": "Tetanoz Aşısı Sonrası", "image": "https://www.tetanoz.gen.tr/images/tetanoz-asisi-sonrasi.jpg", "date": "20.01.2024 16:25:14", "author": "ayşe can yağmur", "article": [ { "article": "
Tetanos aşısı sonrası, vücutta bazı tepkimeler doğabilmektedir. Tetanos aşısı, paslı metal cisimlerin vücuda girmesi ile görülebilecek, ölümcül olabilecek bir hastalıktır. Tetanosa sebep olan bakterinin adı colostridiumdur. Hastalık ilk belirtilerini çana kilitlenmesi, yutma zorluğu gibi durumlarla verir. Halk arasında, difteri, boğmaca gibi isimlerle de anılmaktadır. Bu hastalıktan korunmak için, tetanos aşısı yapılmaktadır.

Tetanos aşısı sonrası kişinin bünyesine göre bazı yan etkiler oluşabilmektedir. Bunlardan bazıları şöyle sıralanabilir.
Tetanos Aşısı Sonrası Neler Yapılmalı, Neler Yapılmamalı?

Tetanos aşısı, gebeliklerde herhangi bir riske girmemek için mutlaka uygulanan bir aşıdır. Bu aşı hem anneyi hem de bebeği korumak ana amaçtır. Ayrıca yeni doğan bebeklere de belirli aralıklarla tetanos aşısı yapılmaktadır. Çocuklara belirli yaş gruplarına okulda tetanos aşısı yapılmaktadır. Yine, aşı olmamış ya da yapılan aşının üzerinden 5- 10 yıl geçmiş yetişkinlerin de yakın bir sağlık kuruluşuna giderek, aşı vurulmaları gerekmektedir zira, tetanos aşısı bir kere vurulduktan sonra ömür boyu koruyuculuğu devam eden bir aşı değildir. Öte yandan, vücudunun herhangi bir yerine paslı metal batan kişi, en kısa sürede sağlık kuruluşuna baş vurmalı ve doktor nezaretinde, gerekli tedavi uygulamaları yapılmalıdır. Bu ihmale gelmeyecek kadar önemli bir meseledir. Elini, evde et doğrarken kesen bir bayanın, tetanos hastalığı sebebiyle öldüğü, Yeditepe Üniversite'si hastanesi tarafından bildirilmiştir.

Tetanos aşısı sonrası evde dinlenmeli, ilk gün banyo yapmamalı, alkol tüketiminden bilhassa kaçınılmalıdır. Yine tetanos aşısı sonrası, kolda ağrı ve şişlik oluşabileceğinden, aşı yapılan kolun fazla zorlanmaması önerilir. Uzmanların belirttiğine göre bu acı ve ağrıyı gidermek için hafif dozda ağrı kesici alınabilir. Bütün aşılarda olduğu gibi tetanos aşısında da vücuda zayıflatılmış mikroplar gönderilmektedir. Bu sebeple vücut bir miktar güçsüz düşebilmektedir. Zira alışkın olmadığı bir mikrop ile mücadele halindedir. Bu nedenle, vücuda kuvvet kazandırmak ve bağışıklık sistemini güçlendirebilmek için beslenmeye dikkat edilmeli ve mümkünse C vitamini açısından zengin besinler tüketilmelidir.

Tetanos aşısı sonrası kolda bir iz kalmamaktadır. Ayrıca kolda şişkinlik oluşması durumunda hafif soğuk bir uygulama yararlı olabilmektedir.
" } ] }