{ "title": "Tetanoz Aşısı", "image": "https://www.tetanoz.gen.tr/images/tetanoz-asisi(1).jpg", "date": "19.01.2024 12:31:33", "author": "osman karakaya", "article": [ { "article": "Tetanos Aşısı, Tetanos halk arasında paslı bir metalin kesmesi ile olan hastalık olarak bilinir. Aslında tetanos hastalığı çoğu zaman toprakta bulunan bir maddeden bulaşan hastalıktır. Bakteri bulaştıktan sonra 3 ila 21 gün içerisinde ortaya çıkar. Eğer tetanos aşısını yaptırılmamış ise toksin salgılamaya başlar, felç eder, kas spazmına yol açar ve bu hastalık ölüme bile sebebiyet verebilir. Tetanos insandan insana bulaşmaz. Tetanostan aşı ile korunabiliriz. Bu aşılar sağlık ocakların da ücretsiz yapılmaktadır. Bu aşı çocuklara, hamilelere ve erişkinlere yapılır.

Çocuklarda tetanos aşısı: Tetanos aşısı sağımızı korumak için yapılır. Çocuklar ilk dünyaya geldiklerin de tetanos (Halk arasında karma aşı olarak bilinir) aşısı yapılır. Bu aşı bebeklere ilk 2'i ve 3'ü aylarında ilk iki doz, 4'ü ayında üç doz aşı uygulaması yapılır. 16'ı ve 24'ü aylarında da dördüncü doz aşı yapılır. Bu aşılar çocukları birinci sınıfa kadar korur. 1'i sınıfta beşinci doz aşı yapılır ve uzun süreli koruma sağlanır. Eğer bu zaman zarfında yaralanma olursa doktor tarafından incelenir. Eğer kesen şey pis ve paslı ise aşının da üzerinden beş yıl geçmiş ise yaranın temiz olmama durumunda bir doz aşı daha yapılır. Hastalıktan böylece korunmuş oluruz. Çocukluk döneminde yapılan üç aşı hastalığa karşı yüksek oranda koruma sağlar. Bu aşı üçlü karmadır. Bunlar; tetanos, boğmaca ve difteri aşılardır. Bu aşıların etkileri diğerlerinden fazla olsa da yan etkileri fazla olmaz.

Hamilelikte tetanos aşısı: Hamilelikte tetanos aşısı 5 ve 6. Ayların da iki doz olarak yapılır. Bu aşının yapılma nedeni bebeğin doğumdan hemen sonra kordan bağı kesilir. Eğer kesitleri şey temiz değilse bebeğin yeni doğan tetanosuna yakalanmaması için yapılır. Anneye gebeliği sırasın da uygulanan aşı sayesinde anne de oluşan antikorlar bebeğe geçer ve bebeği bu hastalıktan korur. Bu aşı bebeğe ve annesine zarar vermez. Doğum sırasın da göbek bağı temiz bir şey ile kesilmez ise yeni doğan tetanosu görülebilir. Ölümcül sonuçlara varabilecek bu hastalığın tek önlemi de gebelikte uygulanan aşıdır.

Erişkinlerde tetanos aşısı: Çocukluk çağında tetanos aşısını tam yaptırmış olanlar son doz aşıdan 10 yıl sonra pekiştirme doz aşısı yaptırılmalıdır. Çocukluk çağında düzenli olarak yaptırılan 5 doz aşıdan sonra her aşılama dozunun 10 ile 20 yıl kadardır. Bu nedenle önerilen aşılama dozu her on yıl da bir tetanos aşısına devam edilmelidir. Çünkü tetanos kanda bulunan antikor ile etkisini gösteren bir aşıdır.

Tetanos aşısı kaç yıl korur: bu soruyu genelde çoğumuz kendimiz için değil çocuklarımız için sorarız. Ancak tetanos hastalığın çocuk ya da erişkinler de ayrıcalığı yoktur. Tetanos küçük bir ihmali bile kaldırmaz. Ne yazık ki insanlar bu konuda çok vurdum duymazdır. Zamanın da yaptırmıştım bişey olmaz derler. Önceki yıllar da tetanos hastalığı yüzünden birçok insan hayatını kaybetmiştir. Eğer bir yerinizi metal bir şey kesmiş ise hastaneye gidip baktırmamız gerekir. Herhangi bir vurguya rastlanırsa tetanos aşısının süresi beş yılı doldurmuşsa aşı olması gerekir. Tetanos aşısı 5 ila 10 yıl korur.
" } ] }