{ "title": "Tetanoz Hastalığı", "image": "https://www.tetanoz.gen.tr/images/Tetanoz-Hastaligi-26.gif", "date": "21.01.2024 15:23:02", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Tetanos hastalığı, kişide merkezi sinir sistemini etkileyebilen akut enfeksiyon rahatsızlığıdır. Yaralara bulaşan klostridium tetani mikrobunun yara içerisinden vücuda girerek meydana gelir. Çoğunlukla öldürücü enfeksiyon grubundaki bir hastalıktır. Bu rahatsızlık kişide ilk önce ağız çiğneme kaslarında devamında kalça, bacak, kol ve gövde kaslarında ağrılı olarak kasılmalara neden olur. Zehrin yaymış olduğu etkiyle oluşan kasılmalar ve vücudun katılaşması rahatsızlığın karakteristik özelliği olarak geçmektedir. Bu hastalığın bakterileri bazı insanlarda, toprakta, hayvan bağırsaklarında ve dışkılarında yer almaktadır. Gerçekleşebilecek her türlü yaralanmada bu bakteri yaraya bulaşabilmektedir. Bu neden dolayı yararlanmalar da dikkatli olunup ve önleminin alınması gereklidir.

Tetanos hastalığı neden olur?

Rahatsızlığa sebep olan bakterinin hazırlamış olduğu ve protein yapısında bulunan zehre tetanospazmin denilmektedir. Oluşan bu zehir vücuttaki sinir sinirleri sayesinde veya kan içerisinde merkezi sinir sistemine varır. Bu zehir merkezi sinir sisteminde bozukluklara neden olarak kasların kasılma derecesinde sorunlara sebep olur. Ayrıca dışarı çevreden gelen ses, ışık, dokunma gibi uyarıları merkezi sinir sistemine şiddetli bir şekilde yansımasına neden olur. Bu durumda kaslarda şiddetli olarak gevşeme ve kasılma nöbetleri gözlemlenir. Bu olayda tetanos hastalığı olan kişi kaskatı kesilir. Enfeksiyonun salgılamış olduğu zehir sinir hücreleri üzerinden bağlanarak etki etmektedir. Tetanos hastalığının kuluçka süresi 2-56 gün civarında sürmektedir. Fakat vakaların %80 kuluçka süresi 14 gündür. Ölüm riski %100 olan kuluçka süresi 2-4 gündedir.

Tetanos hastalığı belirtileri nelerdir?
Tetanos hastalığı tanısı nasıl konulur?

Hastalık yalnızca klinik bulgu ve belirtilere bakılarak tanısı konur. Laboratuvarda uygulanan testlerin tanının koyulmasına hiç yararı bulunmamaktadır. Burada yarada clostridium tetani bakterisinin olgularının çok düşük bir ihtimal ile rastlanılmaktadır. Bu bakteriler tetanos belirtisi taşımayan hastalarda bile bulunabilir.

Tetanos hastalığının komplikasyonları
Tetanos hastalığın tedavisi nasıl yapılır?

Bu hastalığa yakalanan kişinin hastanede tedavisi olması gereklidir. Kişiye tetanos antiserumu verilir. Bu serumun verilmesi için belirtilerin çıkmasına gerek yoktur. Antiserum yanıkta ya da yaralanmadan uygulanmaktadır. Tedavide antibiyotiğin pek önemi yoktur. Yalnızca kasların gevşemesi için uygun ilaçlar verilebilir. Tedavi aşamasında hasta gürültüsüz ve loş bir ortamda olmalıdır. Hastalıktan korunmanın en iyi yolu tetanos aşısını belli aralıklarla uygulanmasıdır. Tetanos hastalığında yapılan aşısı zehrin zehirsizleştirilmis halidir. Tetanos hastalığının belirtisinin geliştiği görülen hastada trakeotomi adındaki cerrahi müdahalede bulunması yaşamsal açıdan önem taşımaktadır. Bu aşamadaki hastanın soluk borusu kesilir. Hastanın boğulması engellenir.

" } ] }