{ "title": "Tetanoz İğnesi", "image": "https://www.tetanoz.gen.tr/images/tetanoz-ignesi.jpg", "date": "21.01.2024 14:01:51", "author": "yelda öztürk", "article": [ { "article": "Tetanos iğnesi, tetanos enfeksiyonu gelişmemesi için uygulanan bir iğnedir. Tetanos iğnesi, intramüsküler (Kas içine) yapılır. Toksid bir aşıdır. Yani tetanos basilleri toksinleriyle hastalık yaparlar. Toksinleri de vücutta aktif bir bağışıklık bırakmaz. Bu nedenle tetanos geçirenler aşılanır. Aşı etkinliğini zaman içinde yitireceği için de her 10 yılda bir tekrar edilir.

Bebek aşılarından difteri, boğmaca ve tetanos aşıları tek bir flakon için de bulunur ve aynı anda yapılırlar. Aşı takvimimize göre 2. Ayını bitirmiş bebeklere 1. Dozu, 4 aylıkken 2. Dozu, 6 aylıkken 3. Dozu ve 18. Aylıkken 4. Dozu yapılıp primer aşılama bitiriliyor. Daha sonra her 10 yılda bir yaşam boyu aşılama yapılıyor.

Tetanos aşısı toksoid bir aşı olduğu için gebelere güvenle yapılır. Özellikle de yenidoğan tetanosunu önlemek için yapılır. Aşılamayla annedeki ımmunoglabülin G yapısındaki antikorlar plasentayı geçer ve doğum sırasında bebeği tetanosa karşı korur.

Peki gebeler nasıl aşılanıyor?

İlk 3 ay bittikten sonra 1. Doz, 1 ay sonra 2. Doz ve 1 yıl sonra da 3. Doz yapılarak doğurganlık çağı boyunca tetanosdan korunmuş olunuyor.

Bir de yaralanmalar sonucunda aşılama yapılıyor. Eğer kişinin aşılamasından 10 yıldan fazla süre geçmiş ise yara kirli veya temiz olsun olmasın hasta aşılanır. Eğer hasta süreyi bilmiyor veya 2 doz aşı olmuşsa yine yara temiz, kirli olsun olmasın aşılanır. Kişi aşılama durumunu bilmiyorsa yine aşılanır.

Ama kişinin aşılanmasından 5 yıldan az zaman geçmişse tekrar aşılamaya gerek yoktur.
" } ] }